Geokätköily

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa haetaan toisten harrastajien piilottamia geokätköjä puhelimen, GPS-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla – kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. Suomesssa on yli 80 000 kätköä ja uusia tulee lähes päivittäin.  Maailmalla harrastajamäärä keikkuu yli kuudessa miljoonassa.

Vantaan Latu ja Polku järjestää tutustumisiltoja, jolloin pääsee mukavasti harrastuksen alkuun, sekä geokätköilyretkiä. Kätköjen etsiminen sopii kaikenikäisille ulkoilijoille.

GEOKÄTKÖILY TUTUKSI KUUSIJÄRVELLÄ
keskiviikkona 31.5.2023 klo 18.00, ks. tapahtumatiedot

Tutustumme hauskaan harrastukseen ja siinä tarvittaviin välineisiin. Käymme myös lähimaastossa kokeilemassa kätköilyä käytännössä. Ohjaajalla on mukana GSP-laitteita. Säänmukainen pukeutuminen. Koulutus on maksuton. Tervetuloa mukaan!

Teemme vuoden mittaan myös geokätköilyretkiä, joten seuraa tiedotustamme.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: 
Maarit Kylmäluoma, maarit.kylmaluoma(at)elisanet.fi,
puh. 0400 811 570

GEOKÄTKÖILYSTÄ

Kätköjen etsiminen sopii kaikenikäisille ulkoilijoille. Parhaimmillaan geokätköily on mukavaa ulkona liikkumista yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Haastetta kaipaaville on runsaasti kätköjä, joissa joutuu ponnistelemaan, kiipeilemään, konttaamaan ja jopa ryömimään. Liikunnan määrän voi arvioida ennalta geokätkön maaston vaikeusasteesta ja muista vinkeistä. Kehon lisäksi geokätköily pistää myös mielen raksuttamaan!

Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Kätköjen tiedot haetaan joko internetistä kätköilijöiden nettisivuilta tai älypuhelimen geokätköily -sovelluksella. Maailmanlaajuinen www.geocaching.com -sivu sisältää yli 2,7 miljoonan geokätkön tiedot. Kiven alla Oy on laatinut suomalaisille harrastajille oman www.geocache.fi -sivuston. Tarkkojen sijaintitietojen saamiseksi on ensin luotava oma maksuton käyttäjätunnus geocaching.com -nettisivuille.

Annettujen koordinaattien, kätkön tyyppitietojen ja maaston vaikeusasteen sekä muiden vinkkien avulla etsitään piilotettu rasia, joka sisältää lokikirjan. Käynti merkitään lokikirjaan ja etsinnän tulos kirjataan myös geocaching.com -nettisivuille. Kaikki, joilla on tunnukset, voivat halutessaan piilottaa myös oman kätkön. Ensin kannattaa kuitenkin etsiä riittävästi muiden tekemiä kätköjä, että piilotustekniikat ja muut käytännöt tulevat tutuiksi.

Geokätköilyn aloittaminen

Geokätköilyn aloittaminen on hyvin helppoa eikä maksa mitään. Jotta tarkat kätkötiedot saa haettua verkkosivuilta, pitää sivuille ensin luoda tunnus. Tunnus luodaan seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen www.geocaching.com ja vaihda sivun alareunasta kieleksi suomi.
2. Klikkaa ”Rekisteröidy” -nappia.
3. Täytä lomakkeelle
– oma sähköpostiosoitteesi
– haluamasi (vapaana oleva) käyttäjätunnus (tällä tunnuksella näyt geokätköilyn verkkosivuilla)
– haluamasi salasana
– valitse haluatko Geocaching.com:lta geokätköily-aiheisia vinkkejä ja päivityksiä
– klikkaa lopuksi ”Seuraava” -nappia
4. Saat sähköpostiisi viestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla tunnuksesi vahvistetaan.

Tämän jälkeen kannattaa vielä luoda tunnus Kiven alla Oy:n www.geocache.fi -sivustolle. Sivun oikeassa ylälaidassa on ”Rekisteröidy”-linkki, josta pääsee luomaan tunnuksen. Tunnukseksi ja salasanaksi annetaan samat kuin edellä ja myös tämä tunnus pitää lopuksi vahvistaa klikkaamalla Vahvistus-linkkiä.

Kun tunnukset on luotu, kätkötietoja voi hakea molemmilta sivuilta. Sivustojen käytöstä löytyy runsaasti ohjeita netistä, esimerkiksi www.geokätköt.fi -sivustolla.

Kätköilyn voi aloittaa myös älypuhelimella, johon ladataan sopiva geokätköilysovellus.

Lue lisää kätköilystä Suomen Ladun sivuilta.